Case Metso

Metso

Metso on globaali teknologian ja palveluiden toimittaja kaivos-, rakennus-, sähköntuotanto-, automaatio-, kierrätys-, sellu- ja paperiteollisuuksille.

Älykkäiden venttiiliohjainten hallinta

Yhteenveto

Prosys suunnitteli ja toteutti Metsolle ohjelmiston venttiiliohjainten ja venttiilien diagnostiikkaan sekä hallintaan. Metson Automation-liiketoimintalinjan asiakkaita ovat öljy- ja kaasuteollisuus, massa- ja paperiteollisuus, voimantuotanto, teollisuuskaasu sekä vaihtoehtoiset polttoaineet.

Toteutus

ValveViewer on Windows-sovellus, jolla hallitaan FF-kenttäväylään liitettyjä Neles ND9000F-sarjan älykkäitä venttiiliohjaimia. Ohjelmistoa voidaan käyttää kaikissa venttiilien ja venttiliohjaimien elinkaaren vaiheissa: käyttöönotto, käyttö ja kunnossapito.

Metson määritysten mukainen sovellus toteutettiin Delphillä ja siihen kehitetyillä Prosys:n OPC ohjelmistokomponenteilla. Muita käytettyjä työkaluja ovat ModelMaker UML-suunnitteluun, FinalBuilder projektien automaattiseen kääntämiseen ja kokoamiseen, InstallShield asennuspakettien tekoon sekä CVS versionhallintaan.

Kehitysprojekti toteutettiin ketteriä menetelmiä käyttäen. Ohjelmistoa testattiin laajasti sekä kehitysvaiheessa että kenttätesteissä. jotta voitiin taata yhteensopivuus eri valmistajien automaatiojärjestelmien kanssa. ValveViewer saavutti nopeasti aseman tuottavana kenttälaitteiden ja instrumenttien työkaluna, ja asennuskanta on muodostunut maailmanlaajuiseksi. Ohjelmisto on tällä hetkellä ylläpito- ja tukivaiheessa, jossa pieniä parannuksia ja päivityksiä tehdään asiakkaiden tarpeiden mukaan.

ValveViewer tarjoaa graafisen käyttöliittymän laitteiden konfigurointiin, monitorointiin, kalibrointiin, diagnostiikkaan ja testaukseen. Ohjelmiston kehittyneet ominaisuudet pohjautuvat Neles-venttiiliohjainten uniikkiin kykyyn tallentaa ja prosessoida dataa koko venttiilin elinkaaren ajalta muistiin, josta voidaan kenttäväylän läpi lukea mm. venttiilin suorituskykyyn ja ennakoivaan diagnostiikkaan liittyvä informaatio.

ValveViewer sisältää OPC-clientin, joka kytkeytyy eri toimittajien OPC-palvelimiin ja lukee tietoa ND9000F-sarjan laitteista. Käynnistyksen yhteydessä ohjelmisto skannaa tarjolla olevia laitteita tehtaan kenttäväylässä ja joihin on pääsy OPC-palvelimelta, näyttää laitelistauksen käyttäjälle ja avaa diagnostiikka-käyttöliittymän valitulle laitteelle. Vaihtoehtoisesti ohjelmisto voidaan käynnistää suoraan tiettyä laitetta varten, joka mahdollistaa sulavan integraation muiden järjestelmien kanssa ja parantaa käytettävyyttä.

Käyttämällä älykkäitä mukautuvia algoritmeja, ValveVieweriä voi kerätä ja näyttää laitetietoa eri valmistajien, kuten Metso Automation, ABB, Emerson, Honeywell, Yokogawa ja National Instruments, FF-kenttäväylän kanssa yhteensopivista OPC-palvelimista. Kaikki asiat huomioiden, ValveViewer tarjoaa ainutlaatuisen joukon toimivia ja hyödyllisiä ominaisuuksia venttiilien hallintaan ja ylläpitoon.

Prosys tarjosi meille ohjelmistoammattilaisia ja työkaluja pitkän aikavälin sitoutumisella. Määrittelyvaihe on projekteissamme todella tärkeä, mutta kaikkien vaatimusten ja yksityiskohtien saaminen kasaan etukäteen on vaikeaa. Tähän haasteeseen pystyttiin vastaamaan käyttämällä ketteriä ohjelmistokehitysmenetelmiä, jotka tuottivat hyviä tuloksia. Toinen tärkeä tekijä projektissa oli vaativa työ yhteensopivuuden saavuttamiseksi eri järjestelmien kesken. Kokonaisuutena arvioin Prosysin palvelun kiitettäväksi ja asiantuntevaksi.”

Pasi Heikkinen
Metso Automation

Ota yhteyttä

Kiinnostuitko?

Ota meihin yhteyttä niin palaamme asiaan toivomallasi tavalla.